Voor mijn vertrek naar de ashram zag ik dit reclamebord hierboven.

Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar het deed me meteen denken aan een belangrijk onderdeel van yoga: hoe sta je. Dat reflecteert natuurijk direct in het dagelijks even: hoe sta je in het leven, waar sta je voor, wat is je fundament, verlies je gauw je evenwicht? En hoe verhoud je je tot wat er om je heen gebeurt? Ik val in herhaling wanneer ik deze observatie opschrijf: we leven in een wereld waarin alles snel verandert, zekerheden wegvallen, waarden vloeibaar gemaakt worden, loyaliteit raar wordt gevonden. Het moreel kompas wijst alle kanten op, ‘leuk’ vormt de leidraad tot handelen en een uitzinnige entertainment industrie wil alle uren wel voor je vullen. Hoe sta je in een wereld die je met steeds luidruchtigere prikkels bombardeert? Je moet er hard voor werken om een succesvolle consument te zijn. En je moet flexibel zijn om in alle hypes mee te kunnen gaan. Wanneer bevrediging van de zintuigen ons handelen stuurt en we onze waarden daar ondergeschikt aan maken, dan is het einde zoek. Waarom?

Het antwoord wordt gegeven als metafoor van paarden die een wagen voortrekken. Deze metafoor komt uit één van de oude Vedische geschriften, Bhagavad Geeta.

De wagen (ons lichaam) wordt voortgetrokken door 5 paarden (de zintuigen). De teugels (mind) zijn in handen van de menner (het intellect) en in de wagen zit jij. Het intellect is de faculteit die beslissingen neemt om een bepaald doel te bereiken. Je begrijpt dat als de paarden hun eigen weg gaan, of als de teugels niet beheerst worden, de wagen alle kanten op kan schieten en uiteindelijk uit elkaar valt. Klinkt dat bekend ??

Zonder beheersing van mind en zintuigen is er geen yoga!

Om terug te komen op de voeten en de tekst op de foto: als de wortels zwak zijn en je niet stevig staat is er verval. Verval betekent spirituele neergang.

Is yoga een volgend ‘leuk’ ding om je even lekker te voelen, of heb je in de gaten dat het hier om iets veel fundamentelers gaat, namelijk jijzelf. Ben jij stilte en ruimte in een drukke wereld, wat maak je tot het uitgangspunt van jouw wereld? Waarheid is stil en simpel. Sta je daar stevig in? Ik quote weleens dit stukje uit de yoga sutras: Sthira sukham asanam.

Ben je stabiel (sthira) en comfortabel (sukham) in elke houding en elke handeling in het leven…leef je yoga?