NEW!!! YIN YOGA / RESTORATIVE YOGA Thursday 10.30-11.45

Loading
loading..

NEW!!! YIN YOGA / RESTORATIVE YOGA Thursday 10.30-11.45

maart 22, 2018
Jessica Bisoen
No Comments
This yoga class for all levels is a slow-paced sequence introduction of yoga postures including light twists, seated forward folds, standing / balancing poses and gentle backbends. Yoga props such as chairs, blankets and blocks are used to assist and hold the poses. Body alignment and breathing techniques will be emphasized in a detailed manner to develop awareness of breath and body connection. This gentle and soothing yoga practice will develop flexibility, deeply relaxation of the body and stillness of the mind. It will improve the capacity to heal and balance, enhance your mood and boost the immune system. The class is mostly designed for students new to yoga and others who wish to develop their postural technique and body alignment.

Christelle is a certified yoga teacher and has been teaching yoga for over 14 years. She specializes in Yin Yoga, Restorative Yoga and Vinyasa Yoga. She has taught internationally all levels of students, all kind of bodies and has built a solid foundation to basic poses, yoga terminology and yoga philosophy.  Disciplined yet a compassionate teacher, Christelle has an eye for details which will motivate students to get to know their own physical and mental possibilities and develop their own yoga practice. Classes are fun, light, deep and everyone’s individual needs are being met.  
If you want to join, please call Christelle: 06 57031098.
Classes are on Thursday from 10h30-11h45
YOga Chriselle Dubai Desert.jpg
 

Sthira Sukham Asanam

december 6, 2017
Jessica Bisoen
, , ,
No Comments
Voor mijn vertrek naar de ashram zag ik dit reclamebord hierboven.

Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar het deed me meteen denken aan een belangrijk onderdeel van yoga: hoe sta je. Dat reflecteert natuurijk direct in het dagelijks even: hoe sta je in het leven, waar sta je voor, wat is je fundament, verlies je gauw je evenwicht? En hoe verhoud je je tot wat er om je heen gebeurt? Ik val in herhaling wanneer ik deze observatie opschrijf: we leven in een wereld waarin alles snel verandert, zekerheden wegvallen, waarden vloeibaar gemaakt worden, loyaliteit raar wordt gevonden. Het moreel kompas wijst alle kanten op, ‘leuk’ vormt de leidraad tot handelen en een uitzinnige entertainment industrie wil alle uren wel voor je vullen. Hoe sta je in een wereld die je met steeds luidruchtigere prikkels bombardeert? Je moet er hard voor werken om een succesvolle consument te zijn. En je moet flexibel zijn om in alle hypes mee te kunnen gaan. Wanneer bevrediging van de zintuigen ons handelen stuurt en we onze waarden daar ondergeschikt aan maken, dan is het einde zoek. Waarom?

Het antwoord wordt gegeven als metafoor van paarden die een wagen voortrekken. Deze metafoor komt uit één van de oude Vedische geschriften, Bhagavad Geeta.

De wagen (ons lichaam) wordt voortgetrokken door 5 paarden (de zintuigen). De teugels (mind) zijn in handen van de menner (het intellect) en in de wagen zit jij. Het intellect is de faculteit die beslissingen neemt om een bepaald doel te bereiken. Je begrijpt dat als de paarden hun eigen weg gaan, of als de teugels niet beheerst worden, de wagen alle kanten op kan schieten en uiteindelijk uit elkaar valt. Klinkt dat bekend ??Zonder beheersing van mind en zintuigen is er geen yoga!

Om terug te komen op de voeten en de tekst op de foto: als de wortels zwak zijn en je niet stevig staat is er verval. Verval betekent spirituele neergang.

Is yoga een volgend ‘leuk’ ding om je even lekker te voelen, of heb je in de gaten dat het hier om iets veel fundamentelers gaat, namelijk jijzelf. Ben jij stilte en ruimte in een drukke wereld, wat maak je tot het uitgangspunt van jouw wereld? Waarheid is stil en simpel. Sta je daar stevig in? Ik quote weleens dit stukje uit de yoga sutras: Sthira sukham asanam.

Ben je stabiel (sthira) en comfortabel (sukham) in elke houding en elke handeling in het leven…leef je yoga?

NEW! Sunday 10.30-12.00 yoga with Raji Srinivasan

december 5, 2017
Jessica Bisoen
No Comments

From March 4 to May 27 traditional yoga classes. Please contact Raji if you want to join in: 06 83628600

 

Discipline in de beoefening van Yoga

september 10, 2017
Jessica Bisoen
No Comments
Het nieuwe seizoen staat voor de deur en er zijn wat wijzigingen en mededelingen waard te vermelden.
Dit jaar bestaat Shiva Yoga tien jaar, en ik merk dat ik me nu erg verheug op een korte sabbatical. Die wil ik graag gebruiken voor een verdere verdieping van mijn Vedanta-studie: de kennis en uitleg van de eeuwenoude Upanishads, Bhagavad Gita en de commentaren die de basis van yoga vormen. Nu bestaat de kans om twee maanden naar een ashram te gaan waar mijn Indiase leraar (Swami Tattvavidananda) les geeft. Twee maanden elke dag, van vroeg tot laat, gevuld met Vedanta, yoga en Sanskriet! Dankbaar voor de mogelijkheid om hierbij te kunnen zijn, beschouw ik dit als een prachtig cadeau om op mijn verjaardag daar binnen te stappen. 
 
Van 18 september tot 27 november zal ik er dus niet zijn. Maar ik hoop – en verwacht – dat jullie wel met yoga doorgaan. Zoals Patanjali zegt: ‘ je beoefening (sādhana*) is goed gegrond wanneer je het continu doet, gedurende lange tijd, en met consistentie.’ Dat heb je nodig als je het doel van yoga nastreeft: het verkrijgen van een kalme geest en voor een diepe innerlijke transformatie. 
Continu betekent zonder onderbreking. Af en aan yoga doen, ook al doe je dat tien jaar, heeft ten aanzien van dat doel weinig effect en zin.  Yoga is een discipline en vraagt net als elke andere discipline om tijd, aandacht en commitment. Zonder discipline en enthousiasme (tapas) zal er geen continuïteit zijn. Wanneer je allerlei redenen aangrijpt zoals het weer of je gemoedstoestand om wel of geen yoga te doen, dan is er geen tapas. 
Consistent betekent dat je datgene wat jou in yoga voedt, wat je er leert en ervaart, ook meeneemt naar je andere levenssituaties. Ook dit is oefenen, zelfstudie en discipline. Discipline is een begrip wat bijna uit de gratie lijkt in een tijd waarin ‘alles moet kunnen, wanneer je maar wilt’. Je ergens aan verbinden, je commiteren, lijkt je opties te beperken, maar geeft juist ook structuur en dus rust. 
 
Swami Tattvavidananda zegt over veelheid aan keuzes: ‘Freedom is not having limitless choices. Freedom is the ability to say no to what’s not right.
Soms is het goed om weer na te gaan waar je voor staat, waar je je werkelijk mee wil verbinden in je handelen. Dit is alignment en dit geeft rust. Wanneer je conflict en ontevredenheid ervaart, sta stil, adem en onderzoek waar je geen ruimte (meer) aan geeft. Meestal is dat iets wat belangrijk voor je is en wat je door drukte en haast vergeten bent . En ja, vaak moet je iets laten om weer dat te kunnen doen wat goed voor je is. Wil je een kalme geest óf wil je alles doen wat op je lijstje staat? 
 
 
Ik heb alle vertrouwen in degenen die mijn lessen zullen waarnemen, en in jullie om de ervaringen van mijn lessen daar mee naar toe te nemen. 
 
Voor degenen die jarenlang toegewijd en consistent les volgen, een diepe buiging.
 
Hari Om,
Jessica

YOGA ALS ENTERTAINMENT?

december 1, 2016
Jessica Bisoen
No Comments
SVADHYAYA (ZELFSTUDIE)
 
 
We naderen het eind van dit jaar, een periode die uitnodigt voor reflectie. Hoe gaat het met me, wat gaat goed, wat niet, is er ruimte voor verbetering (meer rust in de mind) en zo ja, hoe bereik ik dat? Wat zou ik kunnen laten of verminderen? En zo komen we tot het bekende lijstje met goede voornemens dat meestal al snel in het nieuwe jaar dreigt te verpieteren.
Laten we daarom yoga als vertrekpunt nemen om op ons drukke leven te reflecteren. Wat kan yoga ons leren om ons leven meer kwaliteit te geven? Yoga – zoals vaker gezegd – is niet alleen een fysieke discipline. Het is vooral een middel om de mind kalmer te maken, een oefening voor de geest. Dat laatste kun je ook zelfonderzoek of zelfstudie noemen. In het Sanskriet: svadhyayaEr is geen yoga zonder zelfstudie. 
Met het oog op het doel van yoga- het cultiveren van een stille heldere geest- is een voortdurend proces van zelfonderzoek niet weg te denken. Het inzicht in wat rust brengt en wat stilte is niet zo moeilijk. Maar deze stap alleen is niet voldoende. Wat ook nodig is, is de discipline om de keuzes die je maakt te laten leiden door dit inzicht. 
 
Veel mensen die naar yoga komen willen meer rust in de geest, maar hun dagelijks gedrag houdt precies het tegenovergestelde in stand: druk-druk-druk, onrust, stress, gejaagdheid.  
n keer in de week een paar minuten meditatie/ focus en de overige uren van de week agitatie en frustratie. Begrijpelijk dat er niet werkelijk meer rust komt. 
Het is wat overdreven gesteld ja, maar de tendens in woord en daad is meestal naar druk doen, niet naar stil zitten! 
 
Volgens de yoga geschriften en naar aanleiding van logisch denken komen mentale rust en ruimte wanneer je, onder andere, onnodig handelen loslaat. De hele tijd spelen op je mobiele telefoon, informatie delen met virtuele vrienden op Facebook, opspringen wanneer de ‘Pavloviaanse’ bel op de telefoon klinkt, je garderobe jaarlijks vervangen voor de laatste mode… wat mis je als je dit niet doet? Hebben deze dingen werkelijk substantie, brengt dit meer dan een tijdelijke tevredenheid? Wanneer je inziet dat het ene pleziertje alleen maar het andere moet vervangen en je dus steeds iets anders na moet jagen om een beetje bevrediging te ervaren- de geest is namelijk snel verveeld- dan kan het spirituele pad beginnen. Of je blijft hetzelfde doen wat je altijd hebt gedaan, maar met minder energie en meer klachten want we worden er ouder op en niet gelukkiger op deze manier. 
 
Het kan zijn dat zich hetzelfde patroon herhaalt op het spirituele pad, dat wil zeggen we zijn nog steeds druk aan het doen en voegen er spiritualiteit aan toe. Dan doen we spiritueel druk 🙂 
Het pad is één van de vele dingen, niet iets wat je onderzoekt, leeft, volgt. Alleen als het zo uitkomt. Spiritueel entertainment noemen ze dit in IndiaDe diepe wijsheid waarvan elk spiritueel pad doordrenkt zou zijn, komt niet terug in het denken, noch in het gedrag. Om patronen te doorbreken en niet hetzelfde vluchtige gedrag in yoga/meditatie mee te nemen is zelfreflectie nodig. 
 
Druk-druk-druk uit zich ook in spreken. Spreken is ook handelen. 
Net als met doen is veel van wat we zeggen onnodig. Mounam is een discipline binnen yoga en komt in elke serieuze ashram of yoga instituut terug. Het betekent zoveel als een periode niet communiceren. Pas als je het een keer gedaan hebt weet je hoeveel mentale ruimte en ontspanning hierdoor ontstaat! 
Na de periode van stilte vervolgt de discipline in de discipline van spreken. Voor je wat zegt stel jezelf deze vragen: is het waar, is het liefdevol, is het nodig? 
En zijn je woorden in lijn met wat je denkt en doet? Wil je een huis bijvoorbeeld, dan zet je de stappen daartoe. Het huis staat niet opeens voor je neus omdat je eraan gedacht hebt of erover gesproken hebt. 
Wil je rust dan zet je de stappen daartoe. Het komt niet aanwaaien omdat je een keer naar yogales gaat. 
 
Woord bij daad voegen is waar alignment voor staat. In de les wordt fysieke alignment met regelmaat genoemd, maar yoga is natuurlijk meer dan alleen fysiek. Het staat symbool voor an aligned life. Gebrek aan alignment* brengt zowel fysieke als mentale onrust. Over mounam valt veel meer te zeggen, maar dat komt een ander keer. Wat nog relevant kan zijn om over na te denken: stilte bij de yogales. Dit is niet zomaar ingelast. Het betekent simpelweg dat je je concepten, ideeën, verhalen en verwachtingen voor een moment loslaat. Net zoals je jas, tas en schoenen en allerlei accesoires even buiten de zaal laat. 
Kan je voor anderhalf uur je bagage loslaten? 
 
Bij zelfstudie breng je (weer) aandacht naar waar je voor staat, wat je pad is en wat je aan het doen bent. Sluit het aan of zeg je het één en doe je het andere? 
Zelfstudie als essentieel onderdeel van yoga, is van toepassing op elk aspect: het fysieke, energetische, mentale, intellectuele, spirituele. Werkelijk alles wat je doet, hoe je het doet, wat je zegt, hoe je het zegt, voeding, indrukken, gezelschap, hobbies zijn van invloed. 
 
De vragen voor zelfonderzoek komen soms vanzelf, maar voor het geval je het te druk hebt zijn dit een paar:
Wat doe ik, waarom doe ik wat ik doe, wat brengt het me, wat kost het me, en belangrijk…volg ik dharma (stelsel van natuurwetten). 
Wat brengt rust, wat herstelt de balans? Is het van tijdelijke aard en zo ja is het de moeite waard? Zintuigelijke bevrediging bijvoorbeeld is van zeer tijdelijke aard. Een zak chips geeft misschien even vreugde en dan…?
Wat geeft mij stress, wat kan ik doen, wat kan ik laten
Kom je uit op tijdgebrek, geen ruimte voor meditatie? Kijk naar je agenda, je prioriteiten en kijk of je het de moeite waard vindt ze bij te stellen.
 
Een student vroeg aan onze swami: Waarom ervaren we tijdgebrek, waarom gaat onze aandacht steeds naar de buitenwereld, waarom ervaren we constant stress? 
Het antwoord van swami is misschien niet zo prettig, maar er zit wat in. Hij zei: “Greed… greed for worldly stuff.” De gulzigheid waar swami het over had is niet alleen materieel, maar het gaat ook over erkenning, macht, invloed, en aandacht willen. Ook is er een bepaalde hebberigheid voor entertainment
Mensen die honderd euro hebben willen meer, mensen die een miljoen euro hebben willen meer. Het lijkt nooit genoeg.
In de entertainment-industrie geldt hetzelfde: we hollen achter onze smaakpappillen, ogen en oren aan. Wat is leuk, wat is hip, wat krijgt de beste recensies? We willen nieuw, beter, meer. 
 
Zelfs zoiets fundamenteels als wat gezond eten is weten we niet meer. We volgen domweg dieet- goeroes en marketeers. Opeens moet quinoa het doen, of raw food, of superfood of Manuka honing. Er is tegelijk een sterke neiging naar makkelijk, snel, goedkoop. Dus liever Mc Donald’s dan een echte maaltijd; veel lege calorieën of calorieën met voedingswaarde?
Ook in de wereld van spiritualiteit zit vaak  weinig substantie. Zoals het voor volgers slechts entertainment is, is het voor aanbieders slechts een bedrijf. Het lijkt er bijna op dat er niet zoveel mensen zijn die werkelijk ergens voor gaan en/of staan. Dit alles is noch verkeerd, noch raar. 
Het gaat simpelweg om weten wat je doet, welke keus maak je en is die keus gebaseerd op kennis/weten/onderzoek. Het klinkt goed, het voelt het goed, maar de belangrijkste vraag is: is het ook goedWe hebben altijd een lijst redenen klaar om te verklaren waarom we blijven doen wat we doen en waarmee we elk gedrag goedpraten. Misschien wil je eens kijken of je die lijst los kunt laten en het intellect boven het ego kunt laten staan. Gevoel en ego hebben zeker hun waarde en zijn ook nodig, maar het zijn geen stabiele factoren waarop je belangrijke beslissingen bouwt.  
 
Wanneer we kijken naar welke gedachten aan de basis liggen van ons gedrag, laten we ook kijken naar het effect van keuzes: kunnen we meer tijd, aandacht en energie geven aan wat we werkelijk belangrijk vinden in het leven- ons welzijn en dat van onze geliefden-   
 
Zelfstudie is geen grimmig proces. Het maakt juist lichter. En het is grappig omdat je steeds meer gaat inzien, dat wat je echt wil al aanwezig is. Alle haast en dat rondrennen….waarvoor, waar naartoe, waar van weg? 
De feestdagen zijn toch perfect voor deze reflectieve vragen?.  
 

OVERGAVE (Isvara Pranidhanam)

oktober 13, 2016
Jessica Bisoen
No Comments
Ik ben nu een paar dagen terug in Nederland, en nog wennend aan de kou voel ik nog de warmte van de intense beleving van het ashram- en ayurvedisch leven in India. In eerdere mails heb ik geschreven over de sfeer en de houding van de mensen, dus het is niets nieuws en toch voelt het steeds zo. Misschien omdat het zo vreemd lijkt in een wereld waar   haast, geld en drukte hét model  lijken  voor succes.
In de ayurvediche tempel (de kliniek noemen ze zo) werd – meer nog dan in de ashram – de nadruk gelegd op het ritme van de natuur, van die van jou en die om je heen. In een omgeving waar weinig artificiële prikkels toegelaten worden, waar je omgeven bent met mensen die met aandacht, rust en overgave ’slechts’ dienen. Die w erk als iets devotioneels, als een offering zien en het lichaam als tempel. Dit raakte me diep en maakte mijn verblijf tot een spirituele reis. 
De diepte ervan kan ik nog niet  helemaal in woorden vangen. Later misschien.
 
Ayurveda (betekent: kennis van leven) heeft dezelfde basis als yoga, namelijk de Vedas. Met dezelfde simpele, logische bekende wijsheden. Z oals:  luister naar je lichaam,  rust wanneer je moe bent, eet alleen wanneer je honger hebt en drink alleen wanneer je dorst hebt, stop met eten als je voldoende hebt (niet pas waneer je ‘vol’ zit). Daarmee creëer je een raamwerk voor  rust, overgave, herstel, balans. Niets nieuws, maar in hoeverre voeren we dit meest simpele ook werkelijk uit? Wanneer je dit leeft heeft geen enkele hype vat op je en heb je geen diëten  of vitaminepillen nodig. Bij een simpel en gedisciplineerd leven is er weinig stress en hou je voldoende energie over. Pas wanneer we alle kanten op schieten, van alles willen (…gulzigheid), dán raken we los van onze grond, van onze natuur, dán gaan stress en strijd de boventoon voeren.
Om door alle ruis heen jouw grenzen, jouw stem te kunnen onderscheiden en volgen, kan een rustperiode of rustmoment nogal wat uitmaken. Een moment alleen, zonder je gedachten te hoeven appen, delen, fotograferen, facebooken, twitteren. De  zintuigen rust gunnen van beeldscherm en geluiden. Veel is daar niet voor nodig, India is daar niet voor nodig 🙂  
Savasana is voldoende. En na savasana één ding tegelijk met alle aandacht doen is voldoende. 
Dit is overgave, dit is offering in de praktijk. Met deze instelling (Isvara Pranidhanam in de yogasutras) weet je meteen of dat wat je doet klopt of niet, of het iets bijdraagt of afbreekt, of het rust brengt of stress.

 

Yoga Retreat Ibiza 19-26 april 2017

september 8, 2016
Jessica Bisoen
, , ,
No Comments

Een weekje weg uit de dagelijkse rompslomp, een weekje niks verplicht, schoonheid en rust in de paradijselijke omgeving van Sunset Mountain en natuurlijk….echte yoga.

Meld je nu hier aan.

images-4

In het kort:

De gemiddelde temperatuur is in die tijd 20 graden. Het is 300 dagen per jaar zonnig en aangenaam weer. Het zwembad schijnt niet zo koud te zijn:). Het eten is vegetarisch en uitgebreid. De omgeving is stil en puur, met uitzicht op zee en over het eiland en prachtige zonsondergangen.

Er is zowel een ruimte buiten als binnen om yoga te doen, compleet met matten en al.

12319755544_45a04c5c15_z

Wil je nog meer weten?

Op het prachtige zonnige eiland Ibiza is er een hemelse plek waar de retreat plaatsvindt.

De omgeving is stil en puur, met uitzicht op zee en over het eiland en prachtige zonsondergangen. Bij deze retreat wordt ook een paar dagen stilte in acht genomen. Het eten is vegetarisch en uitgebreid. Mocht je mee willen, reken dan op een bedrag van ongeveer €950,- voor een verblijf o.b.v. een kamer voor jou alleen en €830,- per persoon voor een 2-persoons kamer. Dit is inclusief transfer van en naar de airport van Ibiza, verblijf, ontbijtbuffet, vegetarische lunch en diner, onbeperkt koffie, thee, mineraalwater en fruit. Dagelijks zijn er twee yogalessen en een meditatie-sessie. En natuurlijk is daar ook het gebruik van het zwembad bij. Niet inbegrepen is de vlucht.

Ga mee en meld je nu hier aan.

De succesvolle yoga-consument

augustus 24, 2016
Jessica Bisoen
No Comments

 

“The world has enough for everyone’s need, not for everyone’s greed.”
 
In een mega-consumptiemaatschappij kan het niet verrassend zijn dat de houding die hieraan ten grondslag ligt ook doorsijpelt naar de yogawereld. Of laten we het groter benoemen: naar de spirituele wereld. 
Waar spiritualiteit de weg zou moeten wijzen naar tevredenheid, acceptatie, heelheid en zelfinzicht, zien we vaak weinig anders dan op de markt van vraag en aanbod. Spiritualiteit is een markt, met reclame, deals, beloftes, kortom: business. En waar geld te verdienen valt  willen verkopers opvallen. Je kan het zo gek niet bedenken of het is er! Ik las over yoga voor honden, naaktyoga en er is iets als ‘fuck you yoga’ (schreeuw op de yogamat je emoties uit!!). Hier heeft NRC Handelsblad -het dagblad voor intellectueel Nederland-zelfs artikelen aan gewijd, niet aan wat yoga echt is!
 
 
Er is een wildgroei aan design yogascholen en -winkels en ja: er worden zelfs yogamatten voor € 140,- ver-en gekocht. Voor een deeltje van dat geld zou dan ergens een boom geplant worden. Mensen horen wat ze willen horen en geloven werkelijk dat ze zo een bijdrage leveren. We moeten tenslotte iets met ons geld, en willen graag het gevoel hebben er ‘goed’ mee te doen. 
 
 
In de yogasutra’s van Patanjali is aparigraha (niet verzamelen, niet hebberig/gulzig zijn) één van de basiskwaliteiten van een yogastudent. Wil je peace of mind (waar spiritualiteit toe zou leiden), dan helpt de mantra ‘Meer!-Anders!-Beter!-Nieuwer!’ niet. Mijn swami zegt weleens tijdens zijn lessen: wat moet gebeuren ontvouwt zich vanzelf, je hoeft niet steeds op zoek naar nóg iets om te doen, nóg iets om te ervaren. Ook in het doen kunnen we gulzig zijn, net als in het hebben en vergaren. 
 
 
De boodschap van yoga is moeilijk maar eenvoudig: leef simpel, wees tevreden en doe het juiste en het nodige. Wanneer je leert wat dat is, je erin oefent, ontdek je de vreugde daarvan. De hippe yogawereld straalt echter een hele andere boodschap uit, sad to say. Net als in de politiek en de media gaat het steeds vaker niet meer om waarheid, kwaliteit, kennis of inzicht, maar om de ‘sales’. Er wordt een hoop spirituele wartaal uitgeslagen over het derde oog, kundalini opwekken en zelfs over iets simpels als mediteren ‘waardoor je nòg beter kunt presteren’. Verzin een nieuwe yogavorm en je hebt volgers. Creëer een probleem en biedt gelijk de oplossing – voor geld. Leren en je ergens in oefenen is ook lastiger omdat de aandachtsspanne steeds korter lijkt. Dus ook opleidingen worden korter en sneller, mensen kunnen/willen geen lange artikelen meer lezen, dus hou de tekst kort en voeg plaatjes toe….plaatjes!!! Voor grote mensen?! Je krijgt dan wel meer ‘likes’ op Facebook.
 
  
Wat zo belangrijk is in het leven en bij de yogales, is eerst kijken naar waar je staat, waar je voor staat en wat je hebt, kortom: wat is. 
Begin niet zomaar dingen te doen om ergens verandering in te brengen, ervan uitgaande dat het niet goed of niet genoeg is. 
Op het moment dat je diep in- en uitademt en naar binnen keert, is er direct het weten (niet het geloof!) dat je precies bent waar je moet zijn en dat rondrennen niet nodig is. Wanneer dit inzicht er is, is de beoefening van asanas ook rustiger en evenwichtiger. Meestal is het niet nodig om meer en meer te doen. Soms is het nodig om dingen anders te doen, of juist het doen los te laten. In het Japans is er een uitdrukking voor het laatste: Wei wu wei – doen zonder doen. Uiteindelijk is dat waar yoga over gaat. Misschien een goed beginpunt voor het nieuwe seizoen? 

De symboliek van Jnana Mudra

april 22, 2016
Jessica Bisoen
No Comments

Bij de meditatie wordt dit gebaar bijna altijd gebruikt: duim en wijsvinger tegen elkaar, de overige drie vingers in een ontspannen houding. Een mudra is een gebaar van bijvoorbeeld de handen, de tong, de ogen, waarbij de energie naar een bepaalde richting of plek gestimuleerd wordt. Dit is een subtiel gebeuren, die je kan waarnemen als je zelf ook subtiel bent, dat wil zeggen als de geest stil en helder is. 

Jnana  (spreek uit als gyaan) betekent wijsheid. Jnana  mudra staat symbool voor het weten dat het individu of jivataman (wijsvinger) verbonden is met het hogere of paramatman (duim). De andere drie vingers staan voor de natuur/ de wereld. Deze bestaat uit drie kwaliteiten of energieën: rajas, sattva en tamas.

Rajas is de kracht die ons motiveert en stimuleert. Dit maakt dat we dingen voor elkaar krijgen, ergens komen. Teveel rajas leidt tot onrust, frustratie, boosheid en versnippering. Het maakt dat we over onze eigen grenzen gaan en over dat van anderen. Mensen met veel rajas grijpen alles aan om ‘verder’ te komen en worden vooral gedreven door eigen belang.  

Tamas maakt dat we kunnen slapen, aarden. Een teveel aan tamas leidt tot depressie, zwaarte, weerstand tegen elke verandering, verslavingsgedrag en vasthouden aan conditionering die groei tegenhoudt. Angst is de leidende emotie.

Meestal wisselen rajas en tamas elkaar af: we willen 50 projecten tegelijk doen, hollen van hot naar her, zijn eeuwig online en dus bereikbaar en van rust is er geen sprake. Agenda’s zijn overvol en ‘druk druk druk’ is het motto. Dit is niet natuurlijk en dus niet in balans. Als we onze energie alleen maar eruit gooien, dan zorgt de natuur er wel voor dat we rust nemen. Overspannenheid en burn-out zijn de andere extremen die zorgen voor verplichte rust. Voor het zover is, zijn er ‘lichtere’ signalen zoals door je rug gaan bijvoorbeeld. Dit wil niet zeggen dat als je ziek wordt dat je persé over grenzen bent gegaan! De genen hebben natuurlijk ook een grote invloed. Maar stress is een belangrijke oorzaak van veel ongelukjes, pijnen en kwaaltjes. Mensen met veel rajas willen daar niet aan geloven, want ‘het werk is zó leuk dus dat moet toch kunnen…’.

Sattva is de energie die balans, harmonie, helderheid tot stand brengt. Die energie vind je bijvoorbeeld in de natuur. Soms ook in de kerk en op spirituele plekken die nog niet doordrongen zijn van spiritueel toerisme en materialisme. Kan je teveel sattva hebben? Ja dat kan! Dat zijn mensen die zichzelf zo spiritueel vinden en beter dan anderen omdat ze alfalfa en slablaadjes eten in plaats van vlees en omdat ze een keer in de week een yogalesje volgen 🙂

Een sattvische geest is helder en sereen. Informatie en ervaringen worden juist verwerkt. Er is geen onnodige of onzinnige activiteit. Een sattvische geest wordt gecultiveerd door yoga, door een bepaalde levensstijl. Dit wordt beschreven in yama en niyama (zie het gratis te downloaden e-book op deze site: De Basis van Yoga)

Nu verder met de uitleg van jnana mudra…

In onze onwetendheid identificeren we ons met de wereld (ik, mijn en mijn verhaal) en niet met de spirit. De wijsvinger staat normaal gesproken dichterbij de andere drie vingers, de duim staat ‘apart’.

hand54

Het pad van yoga is de beweging naar het ‘hogere’. De wijsvinger (individu) verbindt zich met de duim (spirit) in plaats van met de andere drie vingers (de wereld in de vorm van de drie bovengenoemde energieën). Wanneer je weet wie je bent is de wereld nog steeds de wereld, maar jij kijkt vanuit een ander perspectief; vanuit verbinding in plaats van vanuit verdeeldheid.

De uitleg heb ik uit een Vedanta teaching van Swami Tattvavidananda.

 

 

 

 

Interview James Swartz over Vedanta

maart 16, 2016
N J
, , ,
No Comments

In dit intervieuw met J. Swartz in ons yogacentrum in Amstelveen, wordt in een notendop aangegeven wat Vedanta is. Als je op een punt komt dat je je afvraagt “is dit het”, dan komen ook vragen op als: wie ben ik, waarom ben ik hier, wat is God, wat is tijd (creatie/destructie), waarom voel ik me niet vrij. J.W. Goethe zei al “Ignorant men raise questions that wise men answered thousands of years ago”. Vedanta is de oeroude kennis die al deze vragen beantwoord. James brengt deze kennis helder en simpel over in zijn teachings. In oktober geeft hij weer een seminar in Shiva Yoga Center. Wil je daar meer informatie over, neem dan contact met ons op.

An interview with James Swartz: The Essence of Enlightenment

Layout mode
Predefined Skins
Custom Colors
Choose your skin color
Patterns Background
Images Background