Discipline in de beoefening van Yoga


Het nieuwe seizoen staat voor de deur en er zijn wat wijzigingen en mededelingen waard te vermelden.
Dit jaar bestaat Shiva Yoga tien jaar, en ik merk dat ik me nu erg verheug op een korte sabbatical. Die wil ik graag gebruiken voor een verdere verdieping van mijn Vedanta-studie: de kennis en uitleg van de eeuwenoude Upanishads, Bhagavad Gita en de commentaren die de basis van yoga vormen. Nu bestaat de kans om twee maanden naar een ashram te gaan waar mijn Indiase leraar (Swami Tattvavidananda) les geeft. Twee maanden elke dag, van vroeg tot laat, gevuld met Vedanta, yoga en Sanskriet! Dankbaar voor de mogelijkheid om hierbij te kunnen zijn, beschouw ik dit als een prachtig cadeau om op mijn verjaardag daar binnen te stappen. 
 
Van 18 september tot 27 november zal ik er dus niet zijn. Maar ik hoop – en verwacht – dat jullie wel met yoga doorgaan. Zoals Patanjali zegt: ‘ je beoefening (sādhana*) is goed gegrond wanneer je het continu doet, gedurende lange tijd, en met consistentie.’ Dat heb je nodig als je het doel van yoga nastreeft: het verkrijgen van een kalme geest en voor een diepe innerlijke transformatie. 
Continu betekent zonder onderbreking. Af en aan yoga doen, ook al doe je dat tien jaar, heeft ten aanzien van dat doel weinig effect en zin.  Yoga is een discipline en vraagt net als elke andere discipline om tijd, aandacht en commitment. Zonder discipline en enthousiasme (tapas) zal er geen continuïteit zijn. Wanneer je allerlei redenen aangrijpt zoals het weer of je gemoedstoestand om wel of geen yoga te doen, dan is er geen tapas. 
Consistent betekent dat je datgene wat jou in yoga voedt, wat je er leert en ervaart, ook meeneemt naar je andere levenssituaties. Ook dit is oefenen, zelfstudie en discipline. Discipline is een begrip wat bijna uit de gratie lijkt in een tijd waarin ‘alles moet kunnen, wanneer je maar wilt’. Je ergens aan verbinden, je commiteren, lijkt je opties te beperken, maar geeft juist ook structuur en dus rust. 
 
Swami Tattvavidananda zegt over veelheid aan keuzes: ‘Freedom is not having limitless choices. Freedom is the ability to say no to what’s not right.
Soms is het goed om weer na te gaan waar je voor staat, waar je je werkelijk mee wil verbinden in je handelen. Dit is alignment en dit geeft rust. Wanneer je conflict en ontevredenheid ervaart, sta stil, adem en onderzoek waar je geen ruimte (meer) aan geeft. Meestal is dat iets wat belangrijk voor je is en wat je door drukte en haast vergeten bent . En ja, vaak moet je iets laten om weer dat te kunnen doen wat goed voor je is. Wil je een kalme geest óf wil je alles doen wat op je lijstje staat? 
 
 
Ik heb alle vertrouwen in degenen die mijn lessen zullen waarnemen, en in jullie om de ervaringen van mijn lessen daar mee naar toe te nemen. 
 
Voor degenen die jarenlang toegewijd en consistent les volgen, een diepe buiging.
 
Hari Om,
Jessica